VIDEO: Dringend werk maken van brede weersverzekering

Door Jelle Engelbosch op 13 september 2018, over deze onderwerpen: Landbouw, Parlementair werk

Jelle voelde tijdens de commissie landbouw minister Joke Schauvliege (CD&V) aan de tand. Hij ondervroeg haar over de droogte tijdens de afgelopen zomer en vindt dat er niet snel genoeg werk wordt gemaakt van een brede weersverzekering voor landbouwers. “U bent al vele jaren aan het treuzelen. Waarom kunnen wij niet wat vele andere Europese landen wel kunnen?”, vraagt Engelbosch zich af.

De landbouwsector is al lange tijd vragende partij voor een verzekering tegen risico’s die voortkomen uit extreme weersomstandigheden. De huidige schadevergoedingen zijn slechts een doekje voor het bloeden en vormen geen definitieve oplossing. Engelbosch: “Zowel in Nederland als in Frankrijk kunnen boeren zo’n verzekering nemen en een groot deel van hun jaarlijkse premie gesubsidieerd krijgen door de overheid. De minister praat er al jaren over, maar nu is het dringend tijd om over te gaan tot acties en zo de landbouwers zekerheid te bieden.”

Goedkoper dan rampenfondsen

De kosten voor de belastingbetaler zouden met een brede weersverzekering aanzienlijk verlagen. Momenteel wordt schade van landbouwers in principe vergoed door het landbouwrampenfonds. Maar de landbouwsector soupeert daarnaast ook meer dan 95% van het budget van het algemene rampenfonds op, dat op particuliere burgers gericht is.

De voorbije jaren werden we steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden waarbij één van beide rampenfondsen over de brug moest komen met grote sommen geld. “Het gebruik van zoveel belastinggeld blijft niet langer maatschappelijk verantwoord en is bovendien ontoereikend voor de grote schade die landbouwers hebben. Een weersverzekering neemt deze financiële last deels van de schouders van de overheid. De overheid mag van Europa tot 65% van het premiebedrag terugbetalen, daar moeten we voor gaan. In Nederland zijn er vijf aanbieders, er is dus geen enkel excuus voor de afwachtende houding van de minister.”

Marktstudie

De Vlaamse Regering heeft beslist om een marktstudie te doen bij private verzekeraars om te kijken of er interesse is om een dergelijke verzekering aan te bieden. “De minister had op zijn minst bestaande buitenlandse polissen al kunnen analyseren”, vindt Engelbosch.

 

Bekijk hier de beelden: 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is