Stijgende populatie reeën zorgt voor meer ongevallen

Door Jelle Engelbosch op 21 mei 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Sint-Truiden

De expresweg tussen Alken en Sint-Truiden lijkt een nieuwe 'zwarte' weg voor overstekend wild te worden. De laatste dagen moest de brandweer regelmatig een kadaver gaan opruimen na een aanrijding. Oorzaak is de groeiende wildpopulatie in Zuid -Limburg en het ontbreken van wilddetectoren. De gemeenten zijn intussen gesprekken met Wegen en Verkeer Limburg gestart om te kijken wat er kan gebeuren.

Volgens de Truiense schepen Jelle Engelbosch (N-VA) dringen zich maatregelen op. Maar de maatregelen genomen op de grote wegen in Noord- en Midden-Limburg zijn volgens hem niet toepasbaar in Haspengouw: "Omdat hier geen grote natuurparken zijn. Haspengouw bestaat uit grote percelen voor de fruit- en akkerbouw. Het bouwen van ecoducten en afrastering is niet aan de orde. Efficiënter en goedkoper lijken mij de 'wildspiegels', de kleine beweegbare reflectoren langs de kant van de weg die het licht van koplampen weerkaatst richting de bermen en het struikgewas. De reeën schrikken daarvan en blijven stilstaan tot het terug donker is", zegt Jelle Engelbosch. 

Volgens de schepen zijn de gesprekken met het Agentschap Wegen en Verkeer opgestart. In afwachting roept hij de weggebruikers op om vooral in de maand mei extra oplettend te zijn. 

 

(Bron: Het Belang van Limburg, 13/05/2019)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is