Risicoverzekering voor landbouwers nog niet voor morgen (VIDEO)

Door Jelle Engelbosch op 6 oktober 2017, over deze onderwerpen: Landbouw, Parlementair werk

Door de steeds extremere weersomstandigheden wordt bij landbouwers de vraag naar een brede weersverzekering steeds groter. De huidige rampenfondsen zijn niet meer de beste oplossing. De Boerenbond kondigde deze week aan dat de verzekering in het voorjaar van 2018 mogelijk wordt. Volgens minister Schauvliege is de communicatie voorbarig en blijft de verzekeringssector afkerig. Vlaams volksvertegenwoordiger Jelle Engelbosch (N-VA) is het beu dat het dossier al tien jaar in de schuif ligt en de minister er geen werk van maakte.  Hij drong er in het parlement op aan dat de minister concrete stappen zet.


“Wat in het buitenland kan, moet ook bij ons mogelijk zijn.  Zelfs met overheidssteun zal een verzekering altijd goedkoper zijn dan de huidige uitbetalingen via de verschillende rampenfondsen.” stelt Jelle Engelbosch.  “Ook onze Haspengouwse fruittelers zijn vragende partij. Vandaag zijn ze immers afhankelijk van de erkenning als landbouwramp om de schade vergoed te zien.”  Door Engelbosch gevraagd naar haar visie, temperde de minister de aankondiging van de Boerenbond. Ze stelde dat het dossier absoluut nog niet rond is. De verzekeringssector staat niet te springen om dit soort van risicovolle polissen aan te bieden. 

“Samen met de minister betreur ik deze profileringsdrang van de boerenbond” reageerde Jelle Engelbosch in het parlement. “Ze bewijzen de landbouwers hier absoluut geen dienst mee. Het enige effect van hun communicatie is dat eventuele polissen nog duurder zullen worden.”

De minister beloofde alvast om het dossier terug concreet op te pikken en met de betrokken actoren snel rond tafel te gaan zitten. Engelbosch: “Ik ben wel tevreden dat de minister nu ook de urgentie onderschrijft waar ik reeds van bij de start van deze regeerperiode op wijs. Er is geen tijd te verliezen want de weersomstandigheden zijn de laatste jaren onvoorspelbaar.”

Voorrang bij uitbetaling vorst- en droogteschade

Er was ook goed nieuws.  De erkenning als landbouwramp van de vorst- en droogteschade dit voorjaar werd deze week gepubliceerd in het Staatsblad. Nog tot 31 januari kunnen de getroffen landbouwers een tegemoetkomingsaanvraag indienen. De pv’s die opgemaakt zijn door de schattingscommissies, zullen rechtstreeks opgevraagd worden bij de gemeenten.

“We zorgen voor een snelle behandeling van de dossiers van onze Haspengouwse fruittelers bij wie het water werkelijk aan de lippen staat. Als ze een bewijs van liquiditeitsproblemen meesturen, krijgen zij een prioritaire behandeling” besluit Engelbosch.

De volledige vraag over de risicoverzekering in de plenaire vergadering is hier te bekijken.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is