Opnieuw minder schapen geslacht tijdens Offerfeest

Door Jelle Engelbosch op 6 november 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Parlementair werk

Tijdens het voorbije Offerfeest werden in Vlaanderen in totaal bijna 17.000 dieren geslacht, grotendeels schapen. Dat is een daling met 23% in vergelijking met vorig jaar en zelfs met 56% ten opzichte van 2014. Ondanks de beschikbaarheid van diverse verdovingstechnieken werd 92% van hen zonder enige vorm van verdoving geslacht. “Een bewijs dat ons decreet, dat vanaf 2019 een einde maakt aan het onverdoofd slachten, nodig is.” Dat zegt indiener Jelle Engelbosch (N-VA). “Vrijwillig gebeurt het immers niet.”

Met gezamenlijk slechts een duizend slachtingen hadden de drie tijdelijke slachtvloeren, waar verdoving verplicht was, weinig succes.  De overgrote meerderheid van de moslimgemeenschap koos er voor om onverdoofd te slachten in een slachthuis.  Dit kan nog tot het verbod op onverdoofd slachten in gaat op 1 januari 2019. “Ik had het verbod liever sneller ingevoerd, maar dan kon niet volgens de Raad van State.  Dat het nu maar snel 2019 is. ” zegt Jelle Engelbosch.

Helft slachthuizen in overtreding

De inspectiedienst Dierenwelzijn voerde tijdens het Offerfeest controles uit in 21 slachtinrichtingen.  Tegen 10 werd een procesverbaal opgemaakt wegens overtredingen. “Het ging hierbij zowel om problemen op het vlak van infrastructuur als van de onderbrenging van de dieren en het slachtproces.” zegt Jelle Engelbosch. “Dit cijfer moet nog verder naar omlaag maar het is een bewijs dat de intensieve aanpak van minister voor dierenwelzijn Ben Weyts wel degelijk nodig zijn, vroeger werd er amper gecontroleerd.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is