Ook Waalse fruitplukkers welkom in Haspengouw

Door Jelle Engelbosch op 16 februari 2018, over deze onderwerpen: Landbouw, Parlementair werk, Sint-Truiden

Sinds 1 januari kennen we in Vlaanderen het wijk-werken: een systeem om te zorgen voor werkgelegenheid bij kwetsbare groepen dat vroeger bekend stond als PWA. In dit nieuwe systeem werden Walen uitgesloten, wat zorgde voor problemen in de fruitsector, aangezien 87% van de vroegere PWA’ers in die sector uit Wallonië kwam. De N-VA zorgde voor een oplossing. Als wijk-werkplaatsen niet ingevuld raken door Vlamingen, zijn Walen opnieuw welkom.

“Het is in onze streek algemeen geweten dat heel wat arbeidskrachten in de fruitsector uit Wallonië komen, ze zijn immers goedkoper en gemotiveerder dan seizoensarbeiders”, aldus Jelle, “men gaf ons duidelijke signalen dat het van het grootste belang was om wijk-werken ook open te stellen voor Walen. Ik ben dan ook blij dat we voor een oplossing hebben kunnen zorgen.”

Minister van Werk Philippe Muyters sloot samen met zijn Waalse collega een protocol af dat het opnieuw mogelijk maakt voor mensen uit Wallonië om in Vlaanderen aan wijk-werken te doen. Jelle: “Het is wel belangrijk om op te merken dat de regels van de PWA niet terugkomen. Zo zullen de wijk-werkers nog maar 60 uur in plaats van 150 uur per maand mogen werken. Bovendien mogen vacatures alleen worden opgevuld door Walen als er geen Vlaamse kandidaten zijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is