Nieuwe regeling moet verbod op blokstaarten eindelijk doen naleven

Door Jelle Engelbosch op 7 oktober 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Parlementair werk

Geblokstaarte paarden zullen worden geweerd op alle tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden in Vlaanderen. “Op die manier hopen we dat paardenfokkers eindelijk het reeds bestaande verbod op blokstaarten zullen naleven”, verklaart Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch, die deze problematiek in 2015 al aankaartte. Het nieuwe decreet zal van toepassing zijn op dieren die geblokstaart werden na 31 december 2017.

Blokstaarten – het operatief verwijderen van paardenstaarten – is in Vlaanderen al sinds 2001 verboden. De ingreep gaat dwars door wervels en zenuwen en heeft veel pijn als gevolg. Enkel een gegronde medische reden mag nog aanleiding geven tot blokstaarten, maar hiervoor worden achterpoortjes gevonden. Dierenartsen rijken massaal medische attesten uit om paarden toch te blokstaarten en op die manier een ‘traditie’ verder te zetten. “Deze praktijken worden nu verleden tijd”, aldus Engelbosch, “geblokstaarte paarden worden simpelweg niet meer toegelaten op wedstrijden en tentoonstellingen, zelfs als er een diergeneeskundig attest werd verleend”. Op dit moment blijkt er slechts in drie procent van de gevallen een echte medische reden te zijn voor het couperen van de staart.

“Reeds in 2015 stelde ik dat we hier een einde aan zouden maken. Net zoals met het onverdoofd slachten is de tijd dat tradities voorrang krijgen op dierenwelzijn definitief voorbij. Vermijdbaar dierenleed moeten we ook echt vermijden.” besluit Engelbosch.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is