Einde van blokstaarten in Vlaanderen

Door Jelle Engelbosch op 1 maart 2018, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Parlementair werk

Gisteren werd in de commissie dierenwelzijn van het Vlaams parlement unaniem het decreet goedgekeurd dat geblokstaarte paarden zal uitsluiten van deelname aan tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden in Vlaanderen, zelfs als er een diergeneeskundig attest werd verleend. “Door dit decreet zullen paardenfokkers niet anders meer kunnen dan het reeds bestaande verbod op blokstaarten na te leven. De achterpoort via een attest van de dierenarts is definitief gesloten”, verklaart Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch, die deze problematiek in 2015 al aankaartte.

Blokstaarten – het operatief verwijderen van paardenstaarten – is in Vlaanderen al sinds 2001 verboden. De ingreep gaat dwars door wervels en zenuwen en heeft veel pijn als gevolg. Enkel een gegronde medische reden mag nog aanleiding geven tot blokstaarten, maar in de praktijk was de praktijk hierdoor schering en inslag. Dierenartsen rijken massaal twijfelachtige medische attesten uit om paarden toch te blokstaarten en op die manier een ‘traditie’ verder te zetten. “Deze achterpoort wordt nu definitief gesloten”, aldus Engelbosch, “geblokstaarte paarden worden simpelweg niet meer toegelaten op wedstrijden en tentoonstellingen, zelfs als er een diergeneeskundig attest werd verleend”. Bovendien wordt de competitie vervalst voor paardenfokkers die wel de regels volgen en niet blokstaarten. Dit verbod mag uiteraard niet tot gevolg hebben dat de vele dieren die een pijnlijke ingreep ondergingen vóór de inwerkingtreding nu geëuthanaseerd worden, het geldt dus niet voor paarden die nu al geblokstaart zijn.

Omdat het decreet alle niet-medische amputaties verbiedt, behoort nu ook o.a. het couperen van oren van honden tot het verleden.

“Reeds in 2015 stelde ik dat we een einde zouden maken aan de praktijk van blokstaarten. Net zoals met het onverdoofd slachten is de tijd dat tradities voorrang krijgen op dierenwelzijn definitief voorbij. Vermijdbaar dierenleed moeten we ook echt vermijden”, besluit Engelbosch.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is