22 wildplakzuilen tegen de vlakte

Door Jelle Engelbosch op 27 januari 2020

Vrijdag ging de eerste van 22 wildplakzuilen in Sint-Truiden tegen de vlakte. De betonbuizen waren een doorn in het oog van almaar meer mensen en daarom besliste het stadsbestuur om ze te verwijderen. Een duurzaam en digitaal alternatief wordt binnenkort voorgesteld. Indien de omstandigheden het toelaten zal op de plaats waar vandaag de betonnen zuil staat een boom geplant worden.

Voor sommigen vallen de wildplakzuilen niet meer op waar anderen zich er mateloos eraan storen. De betonnen buizen werden jaren geleden op diverse plaatsen ingepland om verenigingen en organisatoren van niet-commerciële activiteiten een forum te geven voor publiciteit. In de praktijk werden ze echter voornamelijk door commerciële organisaties en private ondernemingen gebruikt.

Intussen zijn de tijden veranderd en er zijn veel digitale kanalen en sociale media bijgekomen waarlangs deze initiatieven bekend kunnen gemaakt worden. De wildplakzuilen zijn daarom in onbruik geraakt. Gedateerde boodschappen en afschilferende affiches zijn vandaag eerder regel dan uitzondering.

“De wildplakzuilen ogen slordig en dragen bij tot zowel de visuele als ecologische vervuiling van ons openbaar domein. Dat vinden ook verschillende inwoners, die er ons de voorbije maanden almaar vaker attent op maakten. Daar komt nu een einde aan: de wildplakzuilen verdwijnen uit het straatbeeld”, vertelt schepen van de inrichting van de publieke ruimte Jelle Engelbosch.

Extra groen

“Vrijdag beslisten we om alle 22 wildplakzuilen op ons grondgebied af te breken. En niet op lange termijn, maar wel nu. De eerste pilaar ging meteen onder de sloophamer. Volgende week worden ook de overige exemplaren door de stadsdiensten  verwijderd. Rommelige taferelen van afvallende papierlagen op onze pleinen zijn dus voorgoed verleden tijd. Waar dat mogelijk is, zullen we de komende maanden een boom in de plaats van elke zuil aanplanten. Zo komt er in één klap ook nog extra groen bij in onze stad”, zegt schepen van openbare werken en duurzaamheid Ingrid Kempeneers.

“Tegelijkertijd werken we momenteel aan een alternatieve, digitale methode waarlangs de voormalige gebruikers van de aanplakzuilen reclame kunnen maken voor hun activiteiten. Bedoeling is om hiermee zo snel mogelijk mee klaar te zijn, zodat zowel onze verenigingen als wijzelf een innovatief én duurzaam nieuw communicatiekanaal  bezitten”, aldus burgemeester Veerle Heeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is